Thema(’s): .

Sluis III Wilhelminakanaal: herontwikkeling gebied

Naast de oude dubbele bajonetsluis in het Wilhelminakanaal in Tilburg is een moderne, grotere sluis gebouwd. Diverse partijen, waaronder de gemeente, Rijkswaterstaat en Watersportvereniging Tilburg, werken aan de herontwikkeling van dit bijzondere gebied. Werkplaats De Gruyter faciliteert het proces, draagt bij aan het benoemen van een hoge ambitie en de uitwerking ervan.

Studenten_AvansNieuwe functies
Sluis III, dat binnenkort niet meer in gebruik is, moet als rijksmonument behouden blijven. Vanuit de werkplaats onderzoeken 2 studenten bouwkunde van Avans Hogeschool mogelijke nieuwe functies. “Als afstudeeropdracht werken we aan een plan om de sluis met bijbehorende gebouwen tot een pareltje voor de omgeving te maken”, vertelt Hanna Hakkert. “Het gaat daarbij om de functie van het gebied en de technische uitwerking.”

Horecagelegenheid
Als mogelijke opties onderzoeken Hanna en Erik van Zanten onder meer een horecagelegenheid als werkplaats voor mensen met een beperking. “Een combi van horeca en zorg dus”, aldus Erik. “En wellicht ook nog met educatie. Het leuke van deze opdracht is dat we met veel belanghebbenden, en dus belangen, te maken hebben. Dat maakt het interessant.”

Goede ontmoetingsplek
Wat ze van Werkplaats De Gruyter vinden? “Een goede ontmoetingsplek”, zegt Hanna. “En de aanwezige kennis brengt je vanzelf op nieuwe ideeën.”