Thema(’s): , .

De Pallandehoeve | Vlaamse schuur

Totaal - doorsnedesOp De Pallandehoeve in Oirschot, een 2 ha tellend groot terrein, wordt onder meer een originele Vlaamse schuur circulair herbouwd tot woonhuis. Werkplaats De Gruyter is hierbij actief betrokken. 2 studenten Bouwkunde / Architectuur van Avans Hogeschool tekenden voor het ontwerp en de technische uitwerking ervan.

Functiewisseling
De Vlaamse schuur, die van oorsprong dient voor graanopslag en stalfunctie voor vee en landbouwvoertuigen krijgt nu een woonfunctie. Door deze functiewisseling krijgt de schuur een complete metamorfose. “Het is voor ons een zoektocht tussen het traditionele van de schuur en het moderne van deze tijd. En dat dan geïntegreerd in het landelijke silhouet”, aldus afstudeerders Rob Damen en Roy van den Brand. “Grote vraag is hoe we het gebouw zo in elkaar zetten, dat materialen niet verloren gaan en hun waarde behouden. Het hergebruiken van de oude constructie is al het begin van het circulair bouwen.”

Leefbaarheid buurtschap
De schuur krijgt een plek op de De Pallandehoeve, waar initiatiefnemer Stan Kerkhofs zijn eigen permacultuur heeft opgezet. Hij richtte het landschap zo in, dat er een eetbare tuin is ontstaan met allerlei voedzame gewassen, als verbinding met de lokale gemeenschap. Doel hiervan is om een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid van het buurtschap. Tevens wil Kerkhofs internationale expats in Brabant voor een kort verblijf naar De Pallandehoeve trekken.