Thema(’s): .

‘Gezond’ en energiezuinig complex in Zaltbommel

| De voetbalverenigingen Zuilichem en Brakel gaan samen verder onder de naam BZC’14 (Brakel Zuilichem Combinatie). De samenvoeging van de twee verenigingen is noodzakelijk. V.V. Brakel ligt buitendijks en moet haar locatie aan de Waal verlaten. Bovendien kampen beide verenigingen met teruglopende ledenaantallen. De bestaande complexen zijn echter niet geschikt voor de fusie. Daarom wordt in Zaltbommel een nieuw complex gerealiseerd.

Niet alleen de twee voetbalverenigingen gaan zich hier vestigen; ook de twee basisscholen uit Brakel, de D.W. van Dam school en de Willem van Oranje school, krijgen een plek in de multifunctionele accommodatie.

Kansen
Een nieuw, multifunctioneel complex biedt kansen: om zo energiezuinig mogelijk te bouwen, om ‘gezonde’ velden aan te leggen, om samen te werken, om duurzame ontwikkelingen in gang te zetten voor de toekomst. Het complex moet zich onderscheiden en waarden toevoegen aan de lokale gemeenschap. Met duurzaam wordt verstaan: de financiële haalbaarheid, het versterken van de leefbaarheid, energieneutraal en gedragen door de gemeenschap en andere belanghebbenden, waaronder de gemeente.

Duurzaam inrichten    
Werkplaats De Gruyter verdiept zich in de kansen voor het complex. Het doel is om de locatie op een duurzame manier in te richten voor uiteenlopende activiteiten voor een grote groep mensen. De werkplaats denkt en doet graag mee om deze ambitie te helpen realiseren. Voetbalverenigingen zijn namelijk zeer interessante plekken om ontwikkelingen in gang te zetten. Er komen immers veel mensen van jong tot oud en velen zijn hun leven lang met een vereniging verbonden. Hier kun je mensen bereiken als het gaat over duurzaamheidsthema’s.

Buurt heeft inspraak
Werkplaats De Gruyter organiseerde meerdere bijeenkomsten om over de accommodatie te praten. Hiermee hoopt de werkplaats dat er een complex wordt gerealiseerd dat aan ieders wensen voldoet. De laatste voorwaarde waaraan voldaan moest worden, was de fusie tussen de voetbalverenigingen. Sinds 2014 was de jeugd van Brakel en Zuilichem al samen, maar per 1 juli 2019 gaan ook de seniorenteams verder onder de naam BZC ’14.

Bij de realisatie van het sportcomplex werken de volgende partners samen: V.V. Zuilichem, V.V. Brakel, Van der Ven BV aannemingsbedrijf en Werkplaats De Gruyter.