Thema(’s): , .

Renovatie boerderij Looz Corswarem Hoeve

| Op het terrein van Kasteel Heeswijk-Dinther in Bernheze ligt de Looz Corswarem Hoeve. Een oude boerderij die in gebruik is als vakantieboerderij, conferentieruimte en leerwerkplek voor mensen met een verstandelijke beperking. Vanuit Werkplaats De Gruyter werken Chen Mao en Lieke van den Heuvel mee aan de renovatie van het complex. De architecten bedenken een ontwerp voor een optimaal gebruik van de verschillende functies.

 

Sinds begin 2016 draait de Looz Corswarem Hoeve als zelfstandige stichting, onder de bezielende leiding van Erik Termeer. Samen met 3 vrijwilligers werken 11 mensen 5 dagen per week in het gastenverblijf, de omliggende tuin en de keuken. De vakantieboerderij, nu eigendom van Brabants Landschap, biedt plaats aan 24 personen van wie maximaal 10 rolstoelgebruikers. Na 25 jaar is de boerderij dringend aan renovatie en modernisering toe.

 

Drie functies
De Hoeve beslaat nu drie functies – dagbesteding, logies en conferentie – die tegelijk niet optimaal kunnen draaien. Daarom hebben Chen en Lieke gekeken naar hoe dit wel zou kunnen. Omdat de locatie voor meer publieke functies bedoeld is, is er de wens om het terras uit te breiden naar een groter terras dat binnen ligt. Zodat fietsers die over de fietsroute gaan, hier kunnen stoppen voor een kop koffie met appeltaart of een broodje.
De logiesfunctie is op dit moment ingesteld op grote groepen; voor twee personen is de ruimte niet echt geschikt. Door een kleinere ruimte te creëren die afgesloten kan worden, kunnen er ook kleinere gezelschappen logeren. Dit alles is mogelijk door een helderdere indeling te maken.

 

Multifunctioneel complex
Chen en Lieke hebben het plan opgesteld naar aanleiding van een stakeholder- en ruimtelijke analyse. Daar zijn de volgende 4 punten uitgekomen: natuur als zorgelementen, thuis en veilig voelen, verbeteren van de ruimtelijke ervaring en multifunctioneel complex.