Thema(’s): , .

Collectieve leer- en buurttuin parel in Roosendaal

Het verhaal begint klein. Er ligt een verwaarloosd stukje grond in de oksel van de snelweg én vlak bij een school in Roosendaal. Het Da Vinci College pakt het idee op om met de grond ‘iets leuks’ te gaan doen voor de leerlingen. Een buurtbewoner wil wel een stuk van zijn tuin beschikbaar stellen. De gemeente haakt aan en vanuit de provincie ook Mijn Mooi Brabant / Werkplaats De Gruyter in het kader van ruimtelijke kwaliteit. Inmiddels ligt er een prachtige leer- en buurttuin, die vrijdag 9 oktober officieel werd geopend. Dat gebeurde met de onthulling van een grote bos sleutels.

Schoolvoorbeeld
Voor Werkplaats De Gruyter is de realisatie van de tuin een schoolvoorbeeld van collectieve ambitie en samenwerking. Een onooglijk stukje vergeten stadsruimte is door krachtenbundeling omgetoverd tot een bijzondere natuurbeleving. Gedeputeerde Erik van Merrienboer noemde de tuin in zijn toespraak ‘een van de prachtige pareltjes van Brabant’.

Geheim van samenwerken
De grote succesfactor van dit initiatief is onbetwist de samenwerking tussen diverse partijen, inclusief leerlingen en omwonenden. “Binnen Mijn Mooi Brabant is deze plek me heel erg lief”, aldus Van Merrienboer. “Niet alleen omdat ik hier geboren ben, maar vooral door deze bijzondere samenwerking. Die loopt zo gesmeerd doordat individuen iets onconventioneels doen en met hun energie anderen aansteken. Dat is het geheim van samenwerken in Brabant.”

Torenhoge ambitie
5 jaar duurde het uiteindelijk om de collectieve leer- en buurttuin voor elkaar te krijgen. Het proces liep vertraging op door het creatieve proces en de beperkte financiële middelen. De ambitie bleef echter torenhoog, mede door inbreng van Werkplaats De Gruyter.

Klik hier voor meer achtergrondinformatie.