Thema(’s): , , .

Ecodorp Boekel wordt circulaire wijk

| Een circulaire wijk van 30 klimaatadaptieve huurwoningen. Met mogelijkheden voor eigen voedsel-, energie- en drinkwatervoorziening. Dat is Ecodorp Boekel in wording. Samen met jonge professionals volgt de werkplaats de realisatie van de wijk op de voet. In de samenwerking staan kennisdeling, educatie en informatieverspreiding centraal. Roosmarijn Everts maakte een afstudeerdocumentaire over het ecodorp getiteld ‘Voor Morgen’.

Werkplaats De Gruyter is actief betrokken bij de ontwikkeling van de circulaire wijk. Zo gaan studenten als jonge professionals met voorstellen aan de slag voor de materialisatie van het ontwerp. De uitkomsten leggen ze vast in factsheets en infographics. Het delen van de kennis gebeurt in bijeenkomsten en via presentaties.

Klimaateffecten
Verder buigt een groep studenten zich over de hennepteelt. Hiervoor leggen ze de verbinding met de Brabantse proeflocatie voor innovatieve landbouw. De studenten doen een haalbaarheidsstudie waarin bedrijfsmatig wordt gekeken naar de hennepteelt.
Ook gaan jonge professionals onderzoeken wat de klimaateffecten voor impact hebben op daken in het algemeen, en die van het ecodorp in het bijzonder. En de werkplaats onderzoekt hoe de sociale kracht van de wijk kan worden benut om de leefbaarheid in Boekel te vergroten.

Achter de schermen
De afstudeerdocumentaire van Roosmarijn Everts toont een kijkje achter de schermen van Ecodorp Boekel in wording. “Het ecodorp is een van de vele initiatieven om de aarde te ontlasten”, aldus de filmmaker. “Mijn film is bedoeld als bijdrage aan deze positieve veranderingen. Een positieve film, waarin niet de negatieve kant van klimaatverandering hoofdzaak is, maar de manier waarop je als individu of collectief het heft in eigen handen kunnen nemen.” (www.roosmarijneverts.nl)