‘Planten doen veel voor mensen’

Bij de verhuizing naar de Bossche Tramkade betrekt Werkplaats De Gruyter ook studenten. Zoals Mart Siebers (18), derdejaars student Biobased Technieken aan Helicon in Boxtel. “Voor de nieuwe locatie in de Mengfabriek bekijk ik de mogelijkheden voor de inrichting van de ruimte. Wat kunnen we vanuit de huidige locatie meenemen en hergebruiken? En hoe kunnen we de nieuwe plek inrichten met planten? Die doen namelijk veel voor mensen.”

 

Marts studie, Biobased Technieken, gaat over duurzaamheid en plantenteelt. “De werkplaats houdt zich ook bezig met deze thema’s. Daarom ben ik hartstikke blij dat ik hier stage mag lopen.”

 

Positieve uitwerking
In de drie maanden dat hij hier rondloopt, houdt hij zich bezig met de verhuizing naar de Tramkade, eind april. “Ik breng in kaart wat verschillende soorten planten doen met een ruimte en vooral ook met de mensen in deze ruimte”, vertelt hij. “Je kunt planten neerzetten om de lucht zuiver te houden, maar planten met felle bloemen bijvoorbeeld hebben ook een positieve uitwerking op het humeur van mensen.” Mart buigt zich ook over de bewatering van de planten op de nieuwe locatie. Dat kan met een automatisch systeem worden gedaan of met de hand.

 

Ongebruikelijke stageplaats
Via een docent kwam Mart bij Werkplaats De Gruyter terecht. Volgens hem onderscheidt hij zich met deze stage van zijn medestudenten. “Anderen kozen voor een praktische stage, terwijl ik juist ben gegaan voor een meer theoretische stage. Dat is bij mijn studie heel ongebruikelijk. Bij een praktische stage doe je meestal steeds hetzelfde; ik ben hier iedere dag met andere dingen bezig. Zo leer je meer nieuwe dingen, bijvoorbeeld hoe je moet verslag leggen.”

 

Open ruimte
Mart heeft ook wat tips voor studenten die als jonge professionals stage gaan lopen of afstuderen bij de werkplaats. “Ik ga altijd in de hoek zitten, dan kan ik in alle rust werken. Het is namelijk één open ruimte en in het midden van deze ruimte wordt er altijd overlegd en gekletst.” Verder vindt hij het een fijne plek om te werken. Maar de stoelen hoeven wat hem betreft niet mee naar de nieuwe locatie.