‘De werkplaats is echt een broedplaats’

Henk van den Berg (23) zit in het 3e jaar van de opleiding Ruimtelijke Ordering & Planologie aan de Breda University of Applied Sciences (BUas). Eind december liep zijn stage bij Werkplaats De Gruyter af. Hij werkte er mee aan het initiatief over de ‘Klimaatreis’. “Ik wilde mijn interesse voor klimaatadaptatie graag terugzien in mijn stage. De werkplaats was hier de perfecte plek voor.”

 

Binnen het initiatief ‘Klimaatreis’ staat klimaatadaptatie centraal. “Gemeenten en regio’s worden hierin uitgenodigd om de klimaat- en duurzaamheidsambities van de provincie te verkennen en te verrijken door verdieping”, vertelt Henk. Het initiatief zat tot voor kort nog in de verkennende fase. Er waren gesprekken met gemeenten en regio’s om te verkennen wat hun wensen zijn en om hen enthousiast te maken voor een samenwerking op het gebied van ruimtelijke adaptatie. Henk: “De vraag was eigenlijk wat de werkplaats en gemeenten voor elkaar kunnen betekenen. Hier binnen fungeerde ik als een soort secretaris.”

 

Klimaatadaptatie
Binnen zijn opleiding stelde Henk zich de vraag wat hij nou wilde doen met de kennis die hij opdoet. Hij is in het bijzonder geïnteresseerd in klimaatadaptatie, een onderwerp waar de werkplaats ook volop mee bezig is. “Ik vind klimaatadaptatie altijd al een interessant onderwerp. Bij mijn opleiding spreekt dit aspect van ruimtelijke ordening en planologie mij dan ook heel erg aan.”
Via een oud-stagiair van Werkplaats De Gruyter kwam Henk erachter dat de werkplaats volop bezig is met initiatieven rondom dit thema. “Ik heb direct contact gezocht en zo ben ik hier terecht gekomen.”

 

Fijne sfeer
Henks ervaringen met de werkplaats zijn heel positief. Hij vindt dat er een fijne sfeer hangt en dat er altijd iemand is die je kan helpen als je vastloopt. “Daarom raad ik de werkplaats ook zeker aan andere studenten aan. Het is echt een broedplaats voor kennis en innovatie.” Nog een voordeel: “De werkplaats heeft veel experts in huis; of je nu hulp vraagt aan iemand met een soortgelijke of een totaal andere achtergrond, er is altijd ruimte om samen te sparren en tot nieuwe ideeën te komen.”

 

Lees meer over de Klimaatreis