‘Helpen en geholpen worden’

Hoe breng je een tool die studenten hulp biedt bij hun studiekeuze het beste op de markt? Bart Braken (27) houdt zich hier mee bezig. Hij studeert Advanced Business Creation aan de Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch en studeert af bij Werkplaats De Gruyter. “Een motiverende, maar vooral ook inspirerende werkplek”, vindt hij. “Je kunt hier altijd inspiratie opdoen bij anderen.”

Het initiatief ‘Give a go’ is een tool voor leerlingen en studenten die een studiekeuze moeten maken. “Het werkt eigenlijk net als Tinder, maar dan met korte filmpjes van mensen uit het bedrijfsleven”, vertelt Bart. “Zij vertellen wat hun werk inhoudt, wat hen drijft en waarom juist hun baan zo leuk is.”

Studiekeuze
Door te swipen geef je aan of het filmpje je aanspreekt en uiteindelijk krijg je op basis hiervan een advies over je studiekeuze. De specifieke rol van Bart bij dit initiatief is het opstellen van een businessplan. “Ik ben nu aan het kijken hoe deze tool op de markt gebracht kan worden. Hiervoor zit ik samen met veel hogescholen uit heel Nederland rond de tafel. Het is leuk om te zien dat zoveel scholen enthousiast zijn over dit initiatief!”

Praatje maken
Bart is bij Werkplaats De Gruyter terechtgekomen via zijn docent. “Ik had nog geen leuke stage gevonden die goed aansloot bij mijn interesses. Mijn docent, die nauw contact heeft met de werkplaats, zei dat ik hier eens rond moest gaan kijken en een praatje moest maken.” Dit wil Bart ook meegeven aan andere studenten die moeite hebben met het vinden van een geschikte stageplaats: “Ga gewoon eens praten met mensen. Er is altijd wel iemand die je op weg kan helpen.”

Inspirerend
Als je in groepsverband aan een initiatief werkt, is de werkplaats volgens Bart heel inspirerend. “De inrichting doet iets met je: het is één grote open ruimte waar alle initiatieven als het ware tentoongesteld worden.” Hij vindt het prettig om tussen de mensen te werken, omdat het motiverend werkt. “Mocht je even vastlopen, dan kun je altijd inspiratie opdoen bij anderen. Je wordt geholpen en je kunt anderen ook iets brengen.”