Circulaire zoektocht door Nederland

Rondje langs duurzame hotspots

| Werkplaats De Gruyter verhuist. Onder deze noemer brengen we de komende tijd onze zoektocht naar de juiste invulling van onze nieuwe stek in beeld. Want de Mengfabriek op de Bossche Tramkade, ons nieuwe onderkomen, gaat volledig circulair. En dus maken we een rondje langs andere circulaire plekken. Ter inspiratie en vermaak.

Paviljoen Circl
Een team van Werkplaats De Gruyter bezocht in november paviljoen Circl van ABN AMRO op de Amsterdamse Zuidas. Zo’n 35% van het beton in het gebouw bestaat uit restafval. Het plafond is geïsoleerd met 16.000 ingezamelde spijkerbroeken. En van opgeviste fietsframes uit de grachten zijn tuinbanken gemaakt. Het ontwerp van Architekten Cie is in ons land een van de eerste praktijkvoorbeelden van circulair ontwerpen. Duurzaam van fundering tot dak en van ontwerp tot exploitatie.

De Ceuvel
Een heel ander mooi voorbeeld is De Ceuvel in Amsterdam. Een duurzame broedplaats voor creatieve en sociale ondernemers op een voormalige scheepswerf aan het Van Hasseltkanaal in Amsterdam-Noord. Een speeltuin voor innovatie en creativiteit, noemen de initiatiefnemers het zelf. Een experiment waarmee ze duurzaamheid bereikbaar, begrijpelijk en léuk willen maken. Filmmaker Pieter van Hulten ging er langs en sprak met landschapsarchitect Anke Wijnja.