nov
16
vr
2018
Presentatie 'Energie uit watergangen' @ Werkplaats De Gruyter | 's-Hertogenbosch | Noord-Brabant | Nederland
Presentatie ‘Energie uit watergangen’
nov 16 @ 10:00 – 12:00 Werkplaats De Gruyter

Energie uit watergangen, kan dat? Ja! Weten hoe? 

Kom dan vrijdag 16 november naar Werkplaats De Gruyter. Els Visser en Brian van de Lisdonk, derdejaars studenten van Helicon, presenteren hun bevindingen aan de waterschappen. Ook andere belangstellenden zijn welkom.

Duurzame energie
Vroeger werd energie uit stromend water overal in Brabant gebruikt voor onder meer het malen van graan en het maken van papier. De mogelijkheid om energie uit water te winnen, lijkt in de loop van de jaren in de vergetelheid te zijn geraakt. Kleinschalige waterkracht is daarmee een onderbelichte vorm van duurzame energie. Samen met Werkplaats De Gruyter hebben de waterschappen de draad weer opgepakt. Gezamenlijk zijn ze bezig om de energiepotentie uit watergangen – kanalen voor de afvoer van polderwater – in beeld te brengen met verschillen technologieën. Hierbij gaat het om thermische energie en kinetische energie. 
Els Visser en Brian van de Lisdonk brachten bij de werkplaats diverse mogelijkheden in kaart.

(Koppel)kansen
Belangstelling en zin om mee te denken over de volgende fase waarbij we (koppel)kansen voor thermische energie willen onderzoeken? Kom naar de presentatie van 10.00 tot 12.00 uur.

 

nov
21
wo
2018
Werkbezoek Circl Amsterdam
Werkbezoek Circl Amsterdam
nov 21 @ 10:00 – 12:00

Circulair bouwen is sterk in opkomst en Nederland loopt voorop. Een van de nog weinige voorbeelden is ‘circulair paviljoen’ Circl van ABN AMRO aan de Amsterdamse Zuidas. Een ontmoetingsplaats voor klanten, collega’s en buurtbewoners.  Het team van Werkplaats De Gruyter neemt op 21 november ter inspiratie een kijkje in het paviljoen.

Het ontwerp van Architekten Cie is in ons land een van de eerste praktijkvoorbeelden van circulair ontwerpen. Duurzaam van fundering tot dak en van ontwerp tot exploitatie. Een grote glazen pui, brede trappen en een daktuin. In het ontwerp is duidelijk voor openheid gekozen. Letterlijk alle materialen van het paviljoen zijn herbruikbaar. De houtconstructie is demontabel, dus het hout is opnieuw te gebruiken. Ook is, zowel intern als extern, zo veel mogelijk gewerkt met gebruikte materialen. Zo bestaat 35% van het beton uit restafval.

 

 

Circulaire oplossingen
Circl is het eerste gebouw van ABN AMRO dat klaar is voor de toekomst. De andere gebouwen volgen stapsgewijs. Hiermee wil de bank de overgang naar een duurzamere maatschappij versnellen. Voor het circulair paviljoen werden leveranciers uitgedaagd om met innovatieve ideeën en oplossingen te komen. Sommige leveranciers keken opnieuw naar hun materialen om met circulaire oplossingen te komen.

Levend laboratorium
Het resultaat mag er zijn. Het paviljoen is een ‘levend laboratorium’ dat zich steeds aanpast. Er worden duurzame innovaties getest en experimenten uitgevoerd. Op deze manier vormt het gebouw een flexibel platform voor de ontwikkeling van de ideeën, concepten en strategieën van morgen.

nov
26
ma
2018
Netwerk Samen Groen en Gezond @ VIBA-Expo / Werkplaats De Gruyter | 's-Hertogenbosch | Noord-Brabant | Nederland
Netwerk Samen Groen en Gezond
nov 26 @ 14:00 – 16:00 VIBA-Expo / Werkplaats De Gruyter

Bijna iedereen wil graag in de eigen omgeving opgroeien en oud worden, zowel jongeren als ouderen. Om te zorgen dat mensen daadwerkelijk langer gezond én op een verantwoorde manier thuis kunnen blijven wonen, is actie nodig.

Klik hier om je aan te melden (tot uiterlijk 25 november).

Langer gezond thuis
Vanuit het interreg-project ITHACA verzamelen de provincie Noord-Brabant, Zorgbelang Brabant-Zeeland en Zet ervaringen, lessen en goede voorbeelden. Zo leren ze hoe integrale oplossingen ontwikkeld kunnen worden. Met als doel: ervoor zorgen dat iedereen langer gezond thuis kan wonen.

Kennis uitwisselen
De regio Brabant leert samen met acht andere regio’s verspreid over Europa. Wat werkt wel, wat werkt niet, en waarom? Door elkaars regio en goede voorbeelden te bezoeken, de geleerde kennis uit te wisselen, elkaar te bevragen en feedback te geven, komen de regio’s verder in het proces. Over deze vorm van contextueel leren gaat de netwerkbijeenkomst op 26 november.

Programma
14.00 uur: Opening en korte introductie project ITHACA
14.20 uur: Presentaties Brabantse initiatieven
14.45 uur: Actie in groepen
15.45 uur: Plenaire terugkoppeling discussie
16.00 uur: Afsluiting en netwerkborrel