jan
18
vr
2019
Opening proeftuin ‘EXPO Hotel Lab’ @ De Mengfabriek | 's-Hertogenbosch | Noord-Brabant | Nederland
Opening proeftuin ‘EXPO Hotel Lab’
jan 18 @ 16:00 – 19:00 De Mengfabriek

What if… Wat als we een nieuwe manier hadden om producten en diensten te ontwerpen die goed waren voor mens, planeet en bedrijfsleven? Dat is de radicale belofte van de circulaire economie: een economie met een gesloten kringloop. Precies dat is de insteek van de proeftuin ‘EXPO Hotel Lab’ in de Mengfabriek op de Bossche Tramkade. Werkplaats De Gruyter tekent onder haar nieuwe naam De WaardenMakers voor een van de hotelkamers.

Proeftuin
Op 18 januari opent de proeftuin de deuren. In het living lab wordt onderzoek gedaan naar veranderende ontwerpmethodieken die ontstaan uit de principes van ‘material based design’. Met behulp van de verbeeldingskracht van spraakmakende architecten, vormgevers en ontwerpers krijgt het EXPO Hotel vorm. Met als doel om de synergie te creëren tussen architectuur en duurzame stadsontwikkeling. Het EXPO Hotel Lab is mogelijk dankzij de inspanning en betrokkenheid van samenwerkende partijen binnen de Mengfabriek en het Urban Mining Collective, en dankzij de kick-start funding van het investeringsfonds Brabant C.

Meer over EXPO Hotel Lab >

feb
19
di
2019
Brabantse Voedsel1000 @ Congrescentrum 1931 | 's-Hertogenbosch | Noord-Brabant | Nederland
Brabantse Voedsel1000
feb 19 @ 14:00 – 20:00 Congrescentrum 1931

| De voedselsector is een belangrijke economie in Brabant en creëert veel werkgelegenheid. Wereldwijd blinkt de sector uit qua innovatie, kennis en productiviteit. De huidige manier van voedsel produceren brengt ook een aantal uitdagingen met zich mee. Tijdens de ‘Brabantse Voedsel1000’ op dinsdag 19 februari gaan Brabanders met elkaar in gesprek over de toekomst van het voedselsysteem. De oplossingen worden vastgelegd in het Brabantse Voedselbesluit.

Bouw mee aan het Brabants Voedselsysteem en meld je hier aan.

Van boer tot bord
Tijdens de ‘Voedsel1000’ zijn mensen uit de hele voedselketen van Brabant aanwezig: van boer tot bord. Zij buigen zich over vragen als: Hoe gaan we om met het veranderende klimaat? Hoe krijgen we een schonere lucht? En hoe behouden we een vruchtbare bodem? Maar vooral: hoe zorgen we voor lekker én gezond voedsel dat goed is voor jou, voor dieren en het milieu? Samen bekijken de deelnemers wat zij belangrijk vinden voor het voedselsysteem.

Voedseltop
Tijdens de eerste bijeenkomst, de ‘Voedseltop’, kiezen ze met elkaar de onderwerpen waarover ze het over willen hebben. Vervolgens wordt een begin gemaakt met de uitwerking ervan en volgt een keuze uit de voorgestelde ideeën en oplossingen. Tot slot worden de deelnemers uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan met de voorgestelde uitkomsten. Hiervoor wordt de G1000-methodiek ingezet.

“We kiezen elke dag weer wat we eten en waar we het kopen. Onze keuzes bepalen het systeem waarmee we voedsel produceren, verwerken, distribueren en consumeren. Als we veranderingen willen in dat systeem, moeten we dat ook samen oppakken. Ik kijk met veel plezier uit naar de Voedsel1000 en zal als één van de vele deelnemers enthousiast meedenken en -doen.”

Anne-Marie Spierings, gedeputeerde Agrarische ontwikkeling

Voedsel1000 is een initiatief van de provincie Noord-Brabant en onderdeel van het Brabantse Agrofood platform. Dit platform is ontwikkeld om de voortgang van de transitie naar een duurzame voedselsector weer te geven en om anderen te inspireren. Klik hier voor meer informatie

mrt
13
wo
2019
Debatcafé 'Ik en de Energietransitie'
Debatcafé ‘Ik en de Energietransitie’
mrt 13 @ 16:30 – 19:00

‘Ik en de Energietraditie’. Dat is de titel van het vierde debatcafé van Werkplaats De Gruyter op woensdag 13 maart. Willen we in 2050 een energieneutrale provincie zijn, dan is er nog een hoop te doen. Welke rol kun jij spelen?

Hoe en wanneer?
Het historische klimaatakkoord uit Parijs (2015) laat zien hoe groot de opgave is om de klimaatverandering tegen te gaan. We moeten met elkaar aan de slag. Het is niet meer de vraag of we in zijn geheel overstappen op duurzame energie, maar hoe en wanneer. Iedereen heeft daarin een eigen verantwoordelijkheid. Wetenschappers ontdekken nieuwe manieren om energie op te wekken. Ondernemers bouwen businessmodellen rond energiebesparing. Burgers nemen het heft in handen en voorzien zichzelf van groene energie. En overheden maken plannen en stippelen routes uit om Nederland duurzamer te maken.