Jaarcongres Stedelijke Transformatie

Klik om kaart te tonen
Wanneer:
14 februari 2019 @ 11:00 – 16:45 Europe/Amsterdam Tijdzone
2019-02-14T11:00:00+01:00
2019-02-14T16:45:00+01:00
Waar:
Evoluon Eindhoven
Noord Brabantlaan 1A
5652 LA Eindhoven
Nederland

| De Brabantse steden staan voor grote maatschappelijke uitdagende. Naast de binnenstedelijke woningbouw gaat het om mobiliteit, de energietransitie, klimaatadaptatie en een veranderende arbeidsmarkt. De vraag is hoe we met de binnenstedelijke woningbouwopgave ook kunnen bijdragen aan deze opgaven. En andersom: hoe kunnen de andere maatschappelijke opgaven helpen om de binnenstedelijke woningbouw te versnellen en te verbeteren? Daarvoor gaat het tweede jaarcongres van het programma Stedelijke Transformatie op donderdag 14 februari in het Evoluon in Eindhoven. Werkplaats De Gruyter treedt op als gespreksleider bij een van de werksessies.

Resultaten
Het jaarcongres is bedoeld voor iedereen die aan een binnenstedelijke gebiedstransformatie werkt, vanuit een overheid, een marktpartij of als adviseur. Samen gaan zij tijdens het congres aan de slag met het verbinden van opgaven en trajecten op het gebied van stedelijke transformatie. Ook worden de resultaten bekendgemaakt van het eerste jaar van het programma Stedelijke Transformatie. Dit gebeurt op specifieke thema’s en in de breedte van het onderwerp.

Deelname aan het congres is kosteloos voor medewerkers van gemeenten, provincies, Rijk, kennisinstellingen, corporaties en leden van Neprom, Bouwend Nederland, IVBN. Anderen betalen € 150 euro (ex. btw). Meld je hier aan

Verbinding maken
Tijdens het plenaire ochtendprogramma geeft gedeputeerde Erik van Merrienboer aan voor welke opgaven de provincie Noord-Brabant staat. Vervolgens gaat Co Verdaas, praktijkhoogleraar Gebiedsontwikkeling TU Delft, in op de opgaven die steden hebben. Met welke opgaven kunnen we verbinding maken en wat betekent dat precies? Aan de hand van praktische voorbeelden in het land bespreken we hoe we deze complexe opgaven met elkaar kunnen realiseren. Hoe en met wie maak je een visie? En wat zijn daarbij de verantwoordelijkheden van de verschillende partijen? Hierover gaat Jop Fackeldey, voorzitter programma Stedelijke Transformatie, in gesprek met onder meer Marja Appelman (directeur Woningmarkt van het ministerie BZK), Paul de Beer (wethouder Breda) en Desirée Uitzetter (directeur gebiedsontwikkeling BPD en voorzitter NEPROM).

Werksessies
In de middag hebben de deelnemers de keuze uit diverse werksessies. De helft daarvan gaat over de mogelijkheden om verbindingen te maken met andere thema’s en opgaven, waarbij we telkens één of meer opgaven centraal stellen. We besteden hierbij aandacht aan onderwerpen als de energietransitie, klimaatadaptatie, gezondheid en bereikbaarheid.

In de andere helft van de sessies delen we de huidige ervaringen bij binnenstedelijke transformatieprojecten, aan de hand van thema’s, concrete projecten of andere (landelijke) programma’s. Denk aan thema’s als aanbesteden, mogelijkheden voor het verlagen van onrendabele toppen, parkeren, fondsvorming en andere financieringsconstructies. Maar we delen ook de lessen uit andere trajecten, zoals van het Expertteam Woningbouw, het Stimuleringsprogramma Stedelijke Kavelruil, de Actie Agenda Woningbouw van de provincie Utrecht, Slim Ruimtegebruik van de provincie Zuid-Holland, de Verstedelijkingsalliantie en de Stad van de Toekomst van de BNA.